Metabolizma Hızını Arttırmanın Doğal Yolları


Bazı besinlerin metabolizmayı hızlandırdığını biliyoruz. Ama gerçekten metabolizmayı hızlandırmak için yeme içme alışkanlığımızı değiştirmeye değer mi?
Bu soruyu cevaplamak için metabolizmamız nasıl çalışıyor biraz ona bakalım. 
Vücutta metabolik olaylar sadece gıda maddelerini yakmakla kalmayıp, aynı zamanda besinleri ne kadar verimli tükettiğimizi de etkileyen karmaşık bir hormon ve enzim ağı içerir. İşte bu karmaşık yapı her insanda ufak farklıklar gösterir ve değişik hızlarda çalışır. Metabolizma hızı genetik yapı, beslenme alışkanlığı, fiziksel aktivite, uyku ve stres durumuna göre değişir. Ayrıca metabolizma hızı her 10 yıl yaşlanma ile %5 azalır. Erkeklerde kas kitlesi kadınlara oranla daha fazla ve yağ oranı daha düşük olduğundan metabolizmaları daha hızlı çalışır. İstirahat halinde erkekler kadınlardan daha fazla kalori harcarlar.
İyi haber şu ki eğer genetik olarak zayıf bir vücut tipine sahip değilseniz bile metabolizmanızı hızlandırmak için yapabileceğiniz birkaç numara mevcut.
İlk olarak spor yapın. Spor yapmak kas yapar, kas da metabolizmayı hızlandırır. Vücut daha verimli çalıştıkça, yiyecekleri daha hızlı yakar. Bunun için yaşa, cinsiyete ve vücut tipine özel egzersiz programları mevcut. Yani bilinçli bir şekilde spor yapmak sağlınızı riske atmadan daha güzel bir fiziğe sahip olmanızı sağlar.
Her ne kadar spor sihirli bir metabolizma hızlandırıcısı olsa da metabolik hızınızı artırmaya yardımcı olması için bilimsel araştırmalarda gösterilen egzersiz dışında birkaç strateji de bulunmaktadır.

Kuruyemiş yiyin. Kuruyemiş bol miktarda E vitamini içerir. E vitamini güçlü bir antioksidandır aynı zamanda cilt yapısını korur, canlılık verir ve yaşlılık etkisini geciktirir. Kuruyemiş magnezyum ve potasyum gibi mineraller bakımından zengindir metabolizmayı hızlandırır, kalbi korur ve tansiyonu dengeler.  Bolca omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini içerir kötü yağların etkisini azaltıp damar sertliğini engeller. Kuruyemiş tok tutarak daha az yemek yemeğe yardımcı olur.


Bol baharat kullanılanın.   Araştırmalar, kırmızı bibere acı tadını veren kapsaisin'in, metabolizmayı hızlandıran ve doygun hissetmenize yardımcı olan bioaktif bir bileşen olduğunu göstermiştir. Çalışmalar 10 gram kırmızı biber (30 mg kapsaisin) yedikten hemen sonra metabolizmanın %25 arttığını kanıtlamıştır. Acı sos, acı biber, zencefil, karanfil, çavdar, kişniş, defne yaprağı ve hardal metabolizmayı artıran diğer baharatlardır.
Not: Baharatlar iştah açıcıdır o yüzden bol baharatlı yemeğin yanında mutlaka düşük kalorili bir salata ve 1-2 dilim kepekli ekmek yenmeli.

Kafeinli içecek için: Kahve, çay veya diğer kafeinli (ancak şekersiz veya düşük kalorili) içecekler, kaloriyi daha hızlı yakmanıza yardımcı olur. Aslında, tüketimden sonra üç saat boyunca kafein metabolizma hızınızı artırır. Ancak kafein çarpıntı yapıyorsa veya uykusuzluğa sebep oluyorsa tüketilmemelidir. Bir kişi günde 3-4 bardak kafeinli içeceği tölere edebilir.

Bol su için: Hafif dehidratasyon (vücut su oranının düşmesi) bile metabolizma hızınızı % 2 düşürdüğünden yeterli su alımı genel metabolik hızınızı artırmanın kolay bir yoludur. Utah üniversitesinde araştırmacılar bir grup gönüllü insan üzerinde yaptıkları çalışmada gönüllüleri üç gruba ayırıp birinci gruptan günlük 4 bardak ikinci gruptan günlük 8 bardak üçüncü gruptan günlük 12 bardak su içmelerini istediler. Metabolizma hızlarını monitörize makinelerle ölçtüler. Ölçüm sonuçlarına göre 8 ve 12 bardak su içen grupların metabolizma hızları 4 bardak su içenlere göre anlamlı miktarda daha yüksekti. Daha fazla bilgi için, Bol Su İçin Sağlıklı Yaşayın yazımızı okuyun.


Sık yemek yiyin: Sık yemekten kasıt fazla yemek değildir. Az az ve kısa aralıklarla beslenin demek. Buda metabolizmanın daha hızlı çalışmasına ve daha fazla kalori yakmasına yardımcı oluyor. Uzun saatler aç kaldığınızda vücudunuz metabolizmayı yavaşlatarak enerjiyi daha verimli kullanmaya çalışıyor. Bu süre sonunda yemek yediğinizde vücut bir sonraki açlık dönemini düşünerek metabolizma hızını artırmıyor belki yine düşük hızda devam edip besinleri yağa çevirerek depoluyor. Sonuç olarak hem aç kalıyor hem kilo alıyorsunuz. 

Yorumlar