Giriş
Şüphesiz
beslenme biçimi insan sağlığı için o kadar önemli ki bunun aksini kimse
iddia edemez. İnsanın tüm enerji ve besin ihtiyaçlarını karşılayabilen dengeli
bir beslenme alışkanlığı, insana güç vermekle kalmaz aynı zamanda bağışıklık
sistemini güçlendirir. Sağlıklı beslenme insan vücudunu hastalıklardan ve
olumsuz dış etkenlere karşı korur. Tam tersi kötü ve yetersiz beslenme insanı
güçsüz düşürür ve hastalıklara zemin hazırlar. Uzun yıllar beslenme ve sağlık
üzerine araştırma yapan bilim adamları, uzun ve sağlıklı yaşamın temelinin
dengeli beslenme ile beraber hareketli yaşam ve temiz çevre olduğunda
hemfikirler.
Yetersiz
beslenme nedenleri
Yetersiz
beslenme nedenlerinin başında fakirlik var. Dünya nüfusunun üçte biri açlıkla
mücadele ediyor ve dünya nüfusunun yarısından fazlası yoksulluk sınırının
altında yaşıyor. Ama tek neden bu değil. Refah seviyesi ve geliri yüksek
toplumlarda da beslenme alışkanlıklardan dolayı yetersiz beslenme görülmekte. Yani alınan besinler her ne kadar doyurucu olsa da dengeli olmadığı için uzun
vadede yetersiz beslenme problemleri ortaya çıkar. Örnek olarak protein ve
karbonhidrattan zengin ama vitamin ve lif bakımından yetersiz beslenme uzun
vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Ayrıca sosyokültürel alışkanlıklar ve
adetler ve coğrafi konum da beslenmede önemli rol oynar.
Besinler 3
gruba ayrılır
- Karbonhidratlar: Enerji kaynağıdır, vücudumuz
metabolik ve fiziksel tüm aktiviteler için gereken enerjiyi
karbonhidratları yakarak elde eder. Örnek olarak beynimiz enerji
ihtiyacını sadece bir çeşit karbonhidrat olan glukozu yakarak temin eder.
- Yağlar: Enerji deposu olarak görev yapar.
Her ne kadar vücudumuz karbonhidratları yakıt olarak kullansa da
karbonhidrat vücutta fazla miktarda depolanamaz. Aç kaldığımızda birkaç
saatte tüm karbonhidrat depoları tükenir ve enerji sağlamak için yağ
depoları devreye girer. Yağlar ayrıca hücrelerin duvar yapısında bulunur.
Ciltte yağ bezleri yağ salgılayarak cildimizi korurlar aynı zamanda
cilt altında ince bir tabaka halinde depolanarak vücut sıcaklığını dengede
tutarlar.
- Proteinler: Vücutta kasta, bağ ve kan dokusunda
aynı zamanda hücre içi elemanların yapısında temel molekül olarak bulunur.
Ayrıca metabolik aktivitelerin her aşamasında proteinler önemli rol oynar.
Proteinler hormonlar, enzimler ve bağışıklık sistemi elemanlarının
yapısını oluşturur. Uzun süreli açlıkta proteinler enerji elde etmek için
de kullanılır.
Ana besin
grupları dışında birde besin destekleyiciler var yani vitaminler ve mineraller.
Bunlar vücuda enerji sağlamaz ama vücudun sağlıklı çalışması için son derece
önemli. Ayrıca su ve selüloz (lif) de insan sağlığı
açısından son derece önemli.
Vitamin ve
minerallerin önemi
Vücudun yaşamı
devam ettirmek için enerjiye ihtiyacı var. Bu enerjiyi karbonhidrat ve yağ
alımı ile karşılar. Birde vücuttaki yapım, yıkım, taşıma ve savunma işlerinde
en önemli madde olan protein; doğrudan besin alımı ile karşılanır. Ama bunların
dışında vücuttaki metabolik olaylarda düzenleyici olarak görev yapan
vitaminlere de ihtiyaç var. Ayrıca vücudun iskeletini oluşturan kalsiyum ve fosfora, sıvı dengesi,
sinyal iletimi ve kasların çalışması için sodyum, klor ve potasyum gibi
minerallere ihtiyaç var. Kısaca en önemli vitaminler ve minerallerden biraz
bahsedelim;
Vitaminler:
A vitamini: görme, büyüme, üreme, embriyo gelişimi,
kan yapımı ve bağışıklık sistemi için gerekli bir vitamindir. Daha fazla bilgi için: A vitamini sağlık için ne kadar önemli?
D vitamini: Kemiklerin ana maddesi olan kalsiyumun
metabolizmasında rol alır. D vitamini kalsiyumun bağırsaklardan emilimini ve
kemiklerdeki yoğunluğunu kontrol eder. Daha fazlası için: D vitamini faydaları nelerdir?
E vitamini: Hücre zarını korur. Damar içi
akışkanlığı sağlar ve kanın pıhtılaşmasını önler. Erken doğan bebeklerin
kanındaki demirin kullanımını iyileştirerek anemi oluşmasını önler.
K vitamini: Kan pıhtılaşmasında etkin rol oynar.
C vitamini: Bağışıklık sistemin güçlendirir. Bağ
dokusunun yapısını korur. Demir ve folik asidin kana geçmesini kolaylaştırır ve
kullanımını arttırır. Damar
çeperlerini güçlendirerek kanamayı ve gözde katarakt oluşumunu engeller. Meme
ve deri kanserinin gelişimini yavaşlatır.
B grubu
vitaminler: Karbonhidrat,
protein ve yağların metabolizmasında önemli rol oynarlar. Büyüme ve gelişmede, Hafızayı
güçlendirmede etkilidirler. kırmızı kan hücrelerinin düzgün çalışmasında, kan hücrelerinin
yapımında ve daha birçok metabolik olayda görev alırlar.
Mineraller:
Kalsiyum: Kemiklerin ve dişlerin yapımı, kasların
kasılması, sinirlerin çalışması, normal kan basıncının sağlanması ve kanın
pıhtılaşmasında görev alır.
Fosfor: Kalsiyumla birlikte kemik ve diş
yapısını oluşturur. Metabolizmada görev alan enzimlerin aktivitesinde rol alır.
Enerjinin hücre içinde taşınmasında fosfor çok önemli.
Sodyum, klor
ve potasyum: Bu
mineraller vücudun tüm sıvılarında ve dokularında bulunurlar. Vücuttaki su
dengesini ve asit-baz dengesini korur. Kas çalışmasını ve sinyal iletimini sağlarlar.
Magnezyum: Vücutta enerji metabolizması, kas ve
sinir sisteminin düzenli çalışmasında etkilidir. kemik ve dişlerin oluşumu, kan basıncının
düzenlenmesi gibi görevleri vardır.
Demir: Hemoglobin yapısında bulunur ve akciğerlerden
dokulara oksijen taşır.
İyot: Tiroit bezinin çalışması için iyot gerekli.
İyot, tiroit hormonlarının yapımında görev alır. Tiroit bezi hormonları metabolizma
hızını düzenleyen en önemli hormonlardır.
Çinko: Vücudumuzda karaciğer, pankreas, böbrekler,
kemik ve kaslarda bulunur. Çinko metabolik görevleri olan enzimlerin yapısında görev
alır. Büyüme ve cinsiyet organlarının gelişmesi ve hücresel bağışıklığında etkindir.
Flor: Vücutta çoğunlukla dişlerin ve
kemiklerin yapısında bulunur. Florun en önemli görevi diş minesini
güçlendirerek, dişlerin çürümesini engellemektir. Yeterli flor alımı
osteoporozu (kemik erimesi) önlerken aşırı flor alımı ise osteoporoza neden olur.
Suyun
beslenmedeki önemi
Yemeğin her bir
lokmasını ağzımıza koyduğumuz andan itibaren, besinlerin vücutta yakılması ve
atıklarının atılmasına kadar her aşamada su büyük öneme sahip. Ağızda yemekler
tükürükle karıştırılıp yemek borusundan kolay geçmesi için ufak parçalara
ayrılır. Midede besinlerin sindirilmesi için çeşitli asit ve enzim içeren sıvı
salgılanır. İnce bağırsaklardan çok miktarda sıvı salgılanır, besin maddeleri
bu sıvı içinde çözülür ve bağırsaklardan emilir. Emilen besinlerin taşınması,
parçalanması ve besinlerin metabolik olaylarda kullanılması ve oluşan
atıkların atılması su olmadan yapılamaz. Yetersiz su alımı birçok sağlık
sorununa sebep olur. Daha fazla bilgi için: Bol Su İçin, Sağlıklı Yaşayın.
Selüloz
(lif) beslenmede önemli mi?
İnsanın
sindirim sistemi selüloz veya lifi sindiremez. O yüzden liflerin insan için
hiçbir besin değeri yoktur. Ama iki sebepten lifli gıdalar sağlık açısından çok
önemli. Birincisi bol miktarda lif içeren otlar, meyve, sebzeler, baklagiller
ve kuruyemişler vitamin ve mineral bakımından çok zenginler. İkincisi bu
besinler bağırsakların sağlıklı çalışması için çok önemli. Lifli besinler sindirimi
kolaylaştırır, bağırsak hareketlerini artırır ve kabızlığı önler. Ayrıca Otlar
ve sebzeler çok düşük kalorili besinlerdir çabuk doyurur ve kilo vermekte çok
faydalıdırlar.
Dengeli beslenme
nedir?
Dengeli
beslenme kısaca vücudun sağlıklı şekilde yaşamını devam ettirmek için gerekli
olan tüm besinleri ideal miktarda tüketmektir. Yani günlük yediğimiz yemeklerde
yukarıda anlatılan besinlerin ihtiyaç oranına göre bulunması demektir.
Günlük enerji ihtiyacı
Günlük enerji ihtiyacı yaşa, cinsiyete ve günlük faaliyete göre farklılık gösterir. O yüzden her insanın yaşamını sürdürmek için bir minimum enerjiye (bazal metabolizma enerjisi) ihtiyaç duyar. Buna ek olarak iş, günlük faaliyet ve yaşam tarzına göre de ekstra enerji harcanır. Örnek olarak 70 Kg ağırlığında genç bir insan ortalama 2500 kcal harcar ama profesyonel bir sporcu günlük 4000 kcal´ye kadar enerji harcayabilir. Yaşlılarda enerji harcaması 2000 kcal ´nin altına kadar iner.
Beslenme
alışkanlığının yetersiz beslenmeye etkisi
Beslenme
alışkanlığının yetersiz beslenmeye çok büyük etkisi var. Hangi besinlere ne
kadar ihtiyacımız olduğunu bilmemiz lazım. Mutfak alışverişimizi ona uygun bir
şekilde yaparsak, yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunlarını da önlemiş
oluruz. Birçok insan maddi sıkıntılar yaşamasına karşın yetersiz beslenmenin en
önemli sebebi bilinçsizce yapılan gıda harcamalarıdır. Beslenme konusunda
bilinçli olursak, ufak tefek değişiklerle damak zevkimize ve yemek kültürümüze uygun sağlıklı beslenebiliriz.
Yorumlar
Yorum Gönder