Sağlığımız açısından son derece önemli bir vitamindir. Daha
çok görme ve göz ile ilişkili etkileri bilinir ancak A vitamini vücudumuzda birçok
görev üstlenir ve eksikliği son derece ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Peki
A vitamini nedir?
A vitamini yağda çözülen sarı renkli kristal şeklinde
berrak bir moleküldür. A vitamini besinlerle iki şekilde alınır. Hayvansal gıdalardan
A vitamini şeklinde ve bitkisel kaynaklardan beta-karoten şeklinde. Beta-karoten
A vitamini öncü maddesidir.
Karotenler bitkilere rengini veren bileşiklerdir. Karotenlerin
600’den fazla çeşidi var ve oldukça renkli maddelerdir. Meyve ve sebzelere renk,
tat ve kokusunu veren karoten bileşikleridir. Karotenlerin yalnızca birkaç
çeşidi A vitaminine dönüşme özelliği var ve bunların en önemlisi
beta-karotendir. Bazı karotenler A vitamininden daha fazla antioksidan özelliğine
sahip ve birçok hastalıktan ve kanserden koruyucu özelliği vardır.
A vitamini vücudumuzda üç formda bulunur:
1.
Alkol formu (Retinol):
Üremede rol alır.
2.
Aldehit formu (Retinal):
Görmede rol alır
3.
Asit formu (Retinoik
asit): Büyüme ve hücre farklılaşması gibi fonksiyonlarda rol alır.
A vitamini etkileri
1- Göz etkileri: A vitaminin en önemli fonksiyonu
görme olayındaki rolüdür. A vitamini gözün retinasındaki ışığa duyarlı hücrelerin
çok kısa sürede ışığı elektriksel sinyale dönüştürülmesi ve beyne iletilmesinde
rol alır. Retinada iki çeşit ışığa duyarlı hücre var:
Kon hücresi: Gün ışığında renkleri görmeye yarar. İnsan
retinasında 3 milyon kon hücresi bulunur.
Rod hücresi: Az ışıkta görmeye yarar (gece görmesi).
İnsan retinasında 100 milyon rod hücresi bulunur.
A vitamini eksikliğinde önce rod hücreleri etkisi ortaya
çıkar ve gece görüşü belirgin şekilde azalır. Düşük ışıkta görme kaybı yaşayan kişiler
hemen doktora başvurmalı.
2- Büyüme ve gelişme etkisi: A vitamini hücrelerin
etkileşimi, farklılaşması ve çoğalmasında rol alır. Deney hayvanlarında eksik A
vitamini ile beslenme sonucu iştah kaybı ve kemik büyümesinde yavaşlama
gösterilmiştir. Çocukluk ve ergenlik döneminde A vitamini eksikliği ciddi büyüme
ve gelişme sorunlarına neden olur.
3- Üreme: Erkeklerde sperm üretiminde etkilidir. Kadınlarda
A vitamini eksikliği adet düzensizliği ve gecikmesine neden olur. A vitamini östrojen
salınmasında etkili. A vitamini eksikliği yumurtalık kisti oluşma riskini
artırır. A vitamini meme ve rahim kanserinden korur.
4- Bağışıklık sistemi: A vitamini bağışıklık
sistemini iki şekilde güçlendirir. Birincisi sindirim sistemi, solunum sistemi
ve cildin bütünlüğünü korumaya yardımcı olur. Bakteri ve virüslerin vücut
yüzeyinden geçişine engel olarak hastalıklardan korur. İkincisi bağışıklık
sisteminde savaşçı hücreleri güçlendirerek yabancı organizmalar ile savaşı daha
etkili kılar. A vitamini insan vücudundaki tüm yüzeyleri korur ve zararlı
maddelerin vücuda girmesini engeller. Deri, solunum sistemi, sindirim sistemi
ve ürogenital sistemin tüm yüzeyini sağlamlaştırır.
5- Antioksidan aktivite: A vitamini ve karotenler çok iyi birer antioksidandırlar. Bazı karotenlerin
antioksidan etkisi A vitamininden daha fazladır antioksidanlar kanser önleyici
maddelerdir Ayrıca A vitamini ve karotenler yaşlanma etkisini geciktirir. Karotenler
özellikle deri akciğer ve karaciğer
kanserinin önlenmesinde etkilidirler.
6- Cilt etkisi: A vitamini yukarıda
da bahsettiğimiz gibi derinin bütünlüğünü korur. A vitamini eksikliğinde
cildimiz çok Kuru ve cansız olur. Piyasada satılan pahalı koruyucu ve antiaging
(yaşlanma önleyici) kremler A vitamini içerir. A vitamini ayrıca kadınlarda
genital bölge mantar hastalığına karşı da etkili.
A vitamini hangi besinlerde bulunur?
A vitamini hayvansal besinlerde en çok karaciğer, böbrek. Balık,
tereyağı, yumurta sarısı. Kabuklu deniz ürünleri ve kümes hayvanlarında
bulunur.
A vitamini öncü maddesi olan beta-karoten en çok turuncu
renkli meyve ve sebzelerde bulunur havuç, kaysı ve portakal gibi ayrıca mango,
patates ve kabakta da önemli ölçüde beta-karoten bulunur. Turuncu renk ne kadar
koyu ise beta-karoten o kadar fazladır.
Kırmızı meyve ve sebzeler ve yeşilliklerde daha az beta-karoten
var.
Tahıllar ve baklagiller de önemli beta-karoten kaynağıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder